Jaké potraviny by pes neměl jíst
Spousta potravin, které jsou pro lidi běžné, může u psů způsobit nepříjemné zažívací potíže nebo i těžké poškození zdraví.
Cibule, česnek (i medvědí) - velmi často se používá jako přírodní "odčervovadlo". Při podání většího množství nebo dlouhodobém podávání mohou být tyto potraviny velmi nebezpečné. Vedou až k chudokrevnosti, celkové slabosti, pes zvrací a má průjem.
Alkohol - může (podobně jako člověka) způsobit poškození mozku, jater i jiných orgánů. Rozdíl je v tom, že postižení se projeví za podstatně kratší dobu a po nesrovnatelně menší dávce.
Hroznové víno, rozinky - mohou vést i v menším množství až k selhání ledvin. Jedna, dvě rozinky vašeho psa jistě nezabijí, ale dlouhodobé podávání je velmi nebezpečné.
Čokoláda, kakao - největší nebezpečí představuje především hořká čokoláda a čokoláda na vaření, protože obsahují největší množství kakaa a tím i teobrominu. Teobromin je látka, která může způsobit bušení srdce, srdeční arytmie, křeče a může dojít i k zástavě srdce. Čokoláda obsahuje i větší množství tuku, který může přivodit podráždění zažívacího traktu. Podobně jako čokoláda působí i kofein, který je obsažen v kávě, čaji a dalších nápojích.
Brambory, rajčata - zde je třeba uvést, že nebezpečí hrozí v syrovém stavu, neboť obsahují toxickou látku solanin. Uvařením však dojde k neutralizaci této látky a tím přestávají být pro psy brambory nebezpečné.
Dále se pro psy nedoporučují např. makadamové a vlašské ořechy, kosti (zvláště drůbeží), avokádo, syrové luštěniny nebo větší množství soli. Pozor je nutné dávat i na peckovité ovoce (pecky mohou způsobit neprůchodnost střev).